Viime viikkoina olen saanut uutta virtaa kuvankäsittelyyn kahdestakin syystä. Sopivan tarjouksen osuttua kohdalle hankin vihdoin ammattimaiseen kuvankäsittelyyn tarkoitetun näytön. Samoihin aikoihin Lightroomiin tuli päivitys, joka mahdollistaa automaattisen taivaan ja kuvan kohteen valinnan tekoälypohjaisella työkalulla. Ajoitus näytölle ja Lightroomin uutuuksille oli loistava, sillä olen juuri säätänyt kuvia tuleviin retkeilykirjoihin.
Näyttö kuvankäsittelyyn
Eizon ColorEdge-sarjassa on kolmen tasoisia tuotteita: CS, CG ja CGX. Kaikki olisivat olleet selvästi parempia kuin 8 vuotta vanha edullisemman pään Dellin näyttöni. Keskimmäinen CG-sarja tarjoaa sisäisen kalibraattorin, joka oli mukava bonus: en jaksa turata erillisten kalibraattorien kanssa, jos ei ole pakko. Kalleimman CGX-sarjan monitorien lisäominaisuudet taas ovat sellaisia, joille en omassa työssäni keksi lisäarvoa. Lista eroista löytyy tästä Eizon PDF-taulukosta.
Eizo on valokuvaajien keskuudessa eräänlainen standardi laadukkaalle näytölle – siihen verrataan kaikkia muita vaihtoehtoja. Varmasti muiltakin merkeiltä löytyisi riittävän hyviä näyttöjä, mutta en jaksanut aloittaa tarkempaa selvittelyä. Eizon hankkiessa tietää, ettei kuvankäsittely ainakaan jää kehnosta näytöstä kiinni. Hintaa 27-tuumaiselle ja 2560×1440-resoluution tarjoavalle CG2730-mallille tuli kotimaisesta kameraliikkeestä tarjoushinnalla ostettuna reilut 1400 euroa. (Koska tämä ei ole kaupallinen yhteistyö, en mainitse liikkeen nimeä.) Suuremmalle tuumakoolle tai 4K-resoluutiolle en katsonut olevan tarvetta.
Ensimmäisten kokemuksien perusteella näyttö on juuri niin hyvä kuin sopii odottaakin. Suurin silmällä havaittava ero vanhaan näyttööni on tumman pään toistossa. Eizolla erottaa selvästi, mikä on mustaa ja mikä tummanharmaata. Samoin löysin joidenkin kuvieni oransseista ja punaisista pinnoista sävyjä, joita en tiennyt niissä olevankaan. Näytön mukana tuli hajavaloa vähentävä kehikko, josta lienee hyötyä tarkassa graafisessa työssä.
On kuitenkin todettava, ettei vanha näyttökään ollut kelvoton: ei siis tarvitse säätää kaikkia edellisen vuosikymmenen kuvia uudestaan, korkeintaan tehdä painotuotteisiin meneville kuville hienosäätöä.
Lightroomin uudet ominaisuudet
Siirryin keväällä Canon R6:n hankinnan yhteydessä käyttämään Lightroomin kuukausimaksullista versiota, joka tuntui aiempaan edullisella kertamaksulla hankittuun Lightroom 6:een verrattuna hieman rahastukselta. Nyt rahoille sai kuitenkin vastinetta.
Maisemakuvauksessa tulee usein vastaan tilanne, että taivas on selvästi kirkkaampi kuin muu osa kuvasta. Aiemmin Lightroom on tarjonnut Linear Gradient -työkalun, josta on ollut apua taivaan tummentamisessa tai muiden kuvan osien kirkastamisessa. Työkalu ei kuitenkaan ole toiminut hyvin esimerkiksi tilanteissa, joissa taivas on osittain puiden takana.
Tekoälyyn (koneoppimiseen) perustuva uusi Select Sky -työkalu osaa tunnistaa taivaan automaattisesti ja tarkkarajaisesti sekä huomioida myös taivaan edessä olevat puut. Juuri tällaista olen toivonut parhaissa unissani!
Toinen usein tarvittava ominaisuus on nostaa valotusta kuvassa olevan ihmisen tai eläimen kohdalta, jotta pääkohde nousee paremmin esiin taustasta. Aiemmin olen tehnyt tämän Brush-työkalulla, jolla voi manuaalisesti piirtää kohteen päälle maskin. Uusi automaattinen Select Subject -työkalu osaa muodostaa maskin, joka seuraa kohteen ääriviivoja.
Lisäksi uusiin ominaisuuksiin kuuluvat color range sekä luminance range, joiden avulla voi valita kuvista alueita värisävyn ja kirkkauden perusteella. Näiden hyödyntämiseen sopivaa kuvaa ei ole vielä parin viikon aikana tullut vastaan, mutta epäilemättä keksin niillekin vielä käyttöä. Eri maskeja voi myös vapaasti yhdistellä, joten mahdollisuudet monipuolisiin säätöihin ovat nyt Lightroomissa valovuoden verran paremmat kuin aiemmin.