Tänä vuonna kevytretkeily-yhteisön jo jonkinlaiseksi perinteeksi muodostunut syysmiitti järjestettiin Evon retkeilyalueella. Paikalle valui lauantai-iltaan mennessä kolmisenkymmentä retkeilijää ja yksi vaelluskoira. Mukaan mahtui paljon vanhoja konkareita eri puolilta Suomea, mutta myös jokunen uudempi kasvo.
Tapaamisessa nähtiin tuttuun tapaan Suomessa harvinaisia varusteita, upeita omavalmisteita ja tällä kertaa jopa uuden suomalaisyrityksen telttaprototyypin ensiesittely. Iltanuotiolla keskusteltiin menneistä ja tulevista reissuista ja suunniteltiin jo varustautumista talvivaelluksille.
Tässä muutamia kohokohtia ja kuvia tapaamisesta.
Telttojen monipuolinen kirjo
Kun suurin osa oli saapunut paikalle, kiersimme yksitellen teltat läpi. Asiantuntevan raadin edessä jokainen sai vuorollaan esitellä majoitettaan ja kertoa, miksi on juuri siihen päätynyt.
Hämmästyttävää kyllä, jokainen 30 hengestä oli tuonut paikalle erilaisen majoitteen. Kevyretkeilykeskusteluissa toistuvat usein samat hyviksi todetut teltat ja tarpit, mutta todellisuus näytti, että toimivia kevyitä majoitteita on valtavasti erilaisia.
(Osa seuraavista kuvista on otettu aamulla, koska varsinaisen kierroksen aikana ei kaikista majoitteista saanut otettua järkeviä kuvia.)
DIY-majoitteita
Vaikka eihän tämä mikään kilpailu ollut, heti kierroksen alussa rima asetettiin korkealle upeiden ompelutaidonnäytteiden myötä.
Ensiesittelyssä kotimainen pyramiditeltta
Tuore suomalainen yritys Northern Lite on kehittelemässä kahden hengen pyramiditelttaa, joka tarjoaa useimpia kevytmajoitteita enemmän tilaa. Erikoisuutena on valmistus Suomessa sekä kankaiden ympäristöystävällisyys, johon on kiinnitetty erityistä huomiota. Teltta on varsin korkea ja muistuttaa muutenkin ulkonäöltään enemmän kotatelttoja kuin tyypillisiä pyramideja. Jään mielenkiinnolla seuraamaan, mihin hinta- ja painoluokkaan lopullinen tuote asettuu.
Muitakin isoja pyramideja ja kotatelttoja
Isot pyramiditeltat ovat suosittuja esimerkiksi packraft-vaelluksilla ja talviretkillä. Perhekäytössäkin niitä näkee käytettävän.
Ultrakevyitä soolomajoitteita
Vakavammin kevytretkeilystä innostuneet vaeltajat suosivat monesti kevyestä DCF-kankaasta valmistettuja kompakteja telttoja. Niitä nähtiin tälläkin kertaa:
Kevyitä reppuja
Monelle vaikeimpia netistä tilattavia varusteita on reppu. Etenkin jos ei ole koskaan kantanut muuta kuin perinteistä, painavaa rinkkaa, on vaikea seikkailla netin varusteviidakossa ja arvailla, mikä reppu olisi tilavuudeltaan ja selän pituudeltaan sopiva. Koska useimpia kevyitä vaellusreppuja ei pääse Suomessa sovittamaan, ovat tällaiset tapaamiset lähes ainoita paikkoja kokeilla malleja omaan selkään.
Jos kaupalliset tekeleet eivät miellytä, reppuja voi tehdä myös itse. Pari upeaa DIY-reppua herättivät ansaittua huomiota.
Nuotiokeskusteluja
Iltanuotion porukka saattoi näyttää päällepäin melko tavalliselta makkaranpaistojengiltä, mutta joukkoon kätkeytyi huikea määrä kokemusta monenlaisilta pitkiltä ja vaativilta vaelluksilta. Useamman erämaan halki kulkeneet vaellukset olivat enemmän sääntö kuin poikkeus. Taisipa kokeneidenkin karpaasien hattu hieman nousta nuoren Vilman hiihdettyä viime talvena Ruotsin Lapissa 1300 km pituisen Vita Bandet -reitin ensimmäisenä suomalaisnaisena.
Keskusteluissa alkoi jo näkyä talven läheisyys, sillä juttua riitti hiihtovarusteista ja ahkioiden ominaisuuksista. En ollut talvivaellusta ensi kaudelle suunnitellut, mutta tarpeeksi kun puhuu lumesta ja pakkasesta, niin pieni talvireissu alkaa kuulostaa ihan mukavalta idealta…
Kaiken kaikkiaan tapaaminen onnistui hienosti ja osallistujiakin oli ennätysmäärä. Uskollisesti joka vuosi paikalle saapuva porukka alkaa olla jo tuttua, ja mukava oli tutustua myös uusiin ihmisiin.
Linkkejä aiempien vuosien raportteihin: