Kevytretkeilijöiden tapaaminen Kurjenrahkan Savojärvellä 29.-30.10.2022

Yhtä varma syksyn merkki kuin iltojen pimeneminen on kevytretkeilijöiden kokoontuminen jonnekin päin Etelä-Suomea. Tällä kertaa sopiva kohde löytyi Varsinais-Suomesta, Kurjenrahkan kansallispuiston välittömässä läheisyydessä sijaitsevalta Savojärven Rantapihalta. Paikalla on yleinen keittokatos, vuokrattava sauna ja tilaa muutamalle teltalle. Kevytretkeilymiitin mukavuusstandardit oli viritetty uudelle tasolle: kolea syysilta kelpasi päättää saunan lauteille.

Sateisesta säästä huolimatta paikalle uskaltautui noin 25 retkeilijää keskustelemaan ultrakevyistä varusteista ja niillä tehdyistä ikimuistoisista reissuista. Tätä porukkaa ei tosin isompikaan sade pysäyttäisi, sillä monet ovat kulkeneet maastossa jopa kuukausien pituisia vaelluksia.

Poimintoja telttakylästä

Tänä vuonna varustepuolen keskusteluja käytiin erityisesti majoitteisiin liittyen. Kevyitä telttamalleja löytyi Savojärven rannalta lukuisia erilaisia, mutta sitä parasta ja täydellistä ei ole mahdollisesti vieläkään keksitty. Suomen ja naapurimaiden tuntureille osui loppukesällä pitkä sateinen ja myrskyinen jakso, jolloin moni joutui koettelemaan kevyttelttojensa rajoja. Visioimme yhdessä täydellistä pyramiditelttaa, joka olisi optimoitu nimenomaan pohjoismaisiin sateisiin ja tuulisiin tunturioloihin, mutta olisi kevyempi kuin esimerkiksi Hillebergin yhden hengen tunneliteltat.

Kolme erilaista Durston X-Midiä, taaimmaisena Zpacks DupleXL.

Teltoissa on paljon optimoitavia muuttujia: paino, pituus, korkeus, tuulenkesto, tuulettuvuus, eteisen koko, kiilojen määrä, pystytyksen helppous, henkilömäärä, hinta… Niinpä jokainen teltta on kompromissi, jossa jotkin muuttujat painottuvat enemmän kuin toiset. Usein olisi halukkuutta optimoida näistä useampaa kuin yhtä tai kahta, mutta silloin esimerkiksi paino tai hinta voi karata.

Seuraavassa muutamia esimerkkejä, millaisiin valintoihin osallistujat olivat päätyneet:

MLD Duomid XL

Mistä löytyisi kevyt pyramiditeltta, joka on riittävän tilava yhdelle talviretkeilyyn, mutta majoittaisi sisätelttaa vaihtamatta tarvittaessa sulan maan aikaan kaksi? Paha yhtälö, sillä tyypillisesti keskelle telttaa tuleva sauva/keskisalko mahdollistaa kahden hengen majoittumisen vain täysikokoisella sisäteltalla. Talvikäytössä taas absidista on paljon hyötyä, joten sisäteltan olisi syytä olla mieluummin puolikas.

MLD Duomid XL (ulkoteltta 595 g, silnylon-sisäteltta 414 g) on hieman epäkeskoinen pyramidi, jossa nukkumatilan puolelle keskisalkoa jää tilaa kahden hengen sisäteltalle. Haittapuolena on se, että takaseinästä tulee symmetristä pyramidia loivempi, mikä syö nurkista käyttökelpoista tilaa. Jotkin symmetriset pyramidit kuten ruotsalaisen Skalmo Gearin The Mid tai japanilaisen Locus Gearin Khufu Grande voisivat myös toimia vastaavan sisäteltan kanssa, jos keskelle tulevan sauvan asettaisi riittävän vinoon.

Kaksi vaellussauvaa on liitetty yhteen hiilikuituisella välikappaleella.

Tämä Duomid XL on silnylonia, joka on painavampaa kuin kalliimpi DCF-kangas. Toisaalta silnylonin etuja ovat hinnan lisäksi muun muassa pieni pakkaustilavuus, lumen liukuminen alas liukasta kangasta pitkin, hiljaisuus sateessa ja parempi kestävyys. Pikkuisen venyvä kangas on myös helpompi pystyttää kuin DCF-teltat, joskin haittapuolena on, että silnylon-teltan naruja joutuu kostealla säällä kiristelemään kankaan vettyessä.

Durston X-Mid – eri versioita

Kanadalaisen pitkänmatkanvaeltajan Dan Durstonin suunnittelemat nerokkaat kahden sauvan teltat ovat keränneet valtaisan suosion niin Amerikassa kuin Euroopassakin. Suorakaiteen muotoinen pohja, mutta vino nukkumatila ratkaisee monta pulmaa: sisätilat saadaan korkeiksi ja tilaviksi varsin vähäisellä kangasmäärällä, telttakangas ei ole nukkuessa kiinni naamassa, sauvat eivät ole tiellä. Tuulenkesto ei välttämättä ole aivan yhtä hyvä kuin jykevimmillä pyramideilla, mutta vähintään kohtalainen kuitenkin.

X-Mid Pro 2, DCF-kangasta, 578 g.

Teltasta on useita eri versioita. Alun perin valikoimaan kuuluivat 1 ja 2 hengen silpoly-kaksikerrosteltat, joiden sisäteltta on verkkoa. Nämä ovat sittemmin päivittyneet kakkosversioihin, joista yksityiskohtia on viilattu. Nykyään valikoima on täydentynyt myös DCF-kankaisella yksikerroksisella 2 hengen Pro-versiolla, josta on myöhemmin tulossa myös soolomalli. Lisäksi on saatavilla 1 ja 2 hengelle uusi silpoly-kankainen Solid-malli, jonka sisäteltta on verkon sijaan tiiviimpää kangasta.

X-Mid 1, silpoly-kangasta, 795 g.

Zpacks Duplex ja DupleXL

Zpacks Duplex on yksi kevyttelttojen kaikkien aikojen klassikoista. Siihen majoittuu tilavasti yksi tai vähän ahtaammin kaksi. Tällä kertaa nähtiin myös uudempi XL-versio, johon mahtuu mukavammin pitempikin nukkuja. Uusi malli on muiden Zpacksin telttojen tapaan DCF:stä valmistettu.

Zpacks DupleXL, 589 g.

Gossamer Gear The Two

Vain 667 g painoiseksi kahden hengen teltaksi The Two on melko edullinen, noin 450 €. Teltta on melko samankaltainen kuin Duplex, mutta ulospäin vinoon asetettavat sauvat tekevät siitä vähän tilavamman. Materiaali on ohutta 10D nylonia.

Tarptent Stratospire 2

Tarptentin geometriset taideteokset tunnistaa jo kaukaa. Tällä kertaa esillä oli oman Double Rainbow’ni lisäksi kahden hengen Stratospire 2. Tämäkin muistuttaa perusajatukseltaan muita kahden sauvan telttoja. Isoja, suoria kangaspaneeleita on vähän vähemmän, mistä voi olla etua kovissa tuulissa. Teltasta on olemassa myös kevyempi DCF-kankainen Li-versio. Tämä oli joko silpolya (1122 g) tai vanhemman vuosikerran malleissa käytettyä silnylonia.

Etualalla Stratospire 2, taustalla vasemmalla Zpacks Duplex
Tarptentin sisäteltaksi voi valita solid innerin, joka on lämpimämpi tuulisissa oloissa.
Kulmien avattavat tuuletusluukut, pienet hiilikuitutikut ja kolmiomaiset naruhärvelit ovat eräs Tarptentin tavaramerkki.

Bonfus Middus 1P

Norjalais-italialainen Bonfus on tuonut Eurooppaan saataville mielenkiintoisia DCF-telttoja, jotka ovat tullimaksujen puuttumisen takia EU-alueella kilpailukykyisen hintaisia Amerikan tuonteihin verrattuna.

Middus 1P on kevyimpiä yhden hengen telttoja (ulkoteltta 320 g, sisäteltta 235 g), mutta varsin järkevästi suunniteltuna tilavuus ei ole aivan ahtaimmasta päästä. Kuvassa teltan päälle on pystytetty vielä tarppi sadekatokseksi. DCF-kangas on erittäin vedenpitävää, joten tarppi ei ole suojaamassa telttaa, vaan tarjoamassa kuivan kokkailutilan teltan edustalle.

Northern Lite Saana

Kotimainen kevyisiin ja ekologisesti kestäviin varusteisiin erikoistunut Northern Lite on suunnitellut kahden hengen kotateltan, joka yhdistelee taitavasti suomalaista eräperinnettä kevytretkeilystä tuttuihin ratkaisuihin. Teltan tuotannossa on ollut vielä pieniä haasteita huppuosan myrskytoimivuuden kanssa, mutta nämä korjautuvat 2023 vuoden malliin.

Teltta ei ole kevyin mahdollinen, mutta jos ensi vuoden mallin painokin pysyy 1,5 kg tuntumassa, se on joka tapauksessa houkutteleva valinta erittäin tilavaksi kahden hengen tunturikelpoiseksi teltaksi. Oikeastaan juuri sellaista olisin kaivannut kesäisessä Muotkatunturissa, jossa oma Tarptent Double Rainbow’ni oli kahdelle vähän ahdas sadesään majoite. Saana on yksikerroksinen, mutta poikkeuksellisen korkeuden vuoksi sisätilat ovat hulppeat, eikä kondenssiongelmia tarvitse siten pelätä samalla tavalla kuin matalissa ja ahtaissa yksikerrosteltoissa.

Northern Lite suunnittelee paljon muutakin kuin telttoja. Maailman toimivin sadehame on jo noussut hittituotteeksi, ja itse odotan innolla tulevia aikuisten kurarukkasia. Omat muutama vuosi sitten ompelemani rukkaset ovat jo kuluneet lähes käyttökelvottomiksi, eikä niissä ole saumateippejä. Tulen testaamaan Northern Liten rukkasia pian, kunhan tehtaan kirottu teippikone saadaan kuntoon.

Sovitettavana oli myös prototyyppejä kevyistä, lämpimistä ja erityisen hyvin hengittävistä väliasun paidoista, joista ehkä kuulemme lähikuukausina lisää. Kiitämme Northern Liteä myös tapahtuman saunavuokran sponsoroinnista.

Kotimainen kevytretkeilybisnes on muutenkin lähtenyt ilahduttavasti lentoon, sillä tänä vuonna on avattu kevytretkeilijöiden perustama verkkokauppa Farlite. Vihdoinkin varusteita voi ostaa myös Suomesta, ja valikoimaan on otettu vain rajattu joukko toimivaksi tunnettuja kamppeita hyvillä tuotekuvauksilla varustettuna. Näin aloittelijankaan ei tarvitse valikoida tuotteitaan kauheasta sekamelskasta, kuten monissa muissa kaupoissa.

Reissukuulumisia ja uusia suunnitelmia

Ehkä oli aivan oikein kokoontua tällä kertaa Turun seudulle, sillä paikallinen kevytretkeilijä Katariina saapui juuri kolme viikkoa sitten viiden kuukauden reissulta Pacific Crest Traililta eli PCT:ltä. Katariina kulki onnistuneesti Meksikon rajalta Kanadan rajalle asti kiemurtelevan yli 4000 km pituisen reitin ja istui kanssamme nuotiotulille hyvinvoivana ja huippukuntoisena. Metsäpalot aiheuttivat välillä haasteita, mutta toisin kuin osa muista reittiä kulkeneista, Katariina ei joutunut jättämään niiden takia pitkiä reittiosuuksia väliin.

Toivottavasti saamme kuulla yhtä hyviä uutisia vuoden päästä, kun porukan seuraavat PCT:lle lähtijät Vilma ja Teemu palaavat reissusta. Katariina toi heille tuliaisina maistiaisiksi muutamia amerikkalaisia pussimuonia ja pikakahveja. Pitkälle reissulle valmistautuessa on hyvä testata valmiiksi, mitkä paikalliset ruuat sopivat omiin mieltymyksiin.

Eivätkä hienot reissut siihen loppuneet, vaan tarinoita kuultiin myös muun muassa 800 km vaellukselta Kalottireitiltä ja myöhäissyksyisestä Hammastunturista ultrakevyellä packraftilla. Retkiä kelpasi muistella kirkkaan tähtitaivaan alla ja melkein revontulien loimussa. (Kamera sai juuri ja juuri kaivettua taivaalta himmeää vihreää ja punaista esiin, silmä ei.)

Aamulla varhaisimmat herääjät palkittiin, kun taivas hehkui pinkin, punaisen ja oranssin eri sävyissä.

Tunnelmia Savojärven kierrokselta

Vaikka autolla olisi päässyt noin viiden metrin päähän paikalta, päätimme Espoon kimppakyytiporukalla harrastaa myös vähän retkeilyä. Patikoimme lauantaina Rantapihalle kansallispuiston portilta, mistä matkaa kertyi kolmisen kilometriä halki sateisten soiden.

Sunnuntaina sää suosi, ja pääsimme kiertämään Savojärven kierroksen toisen puolikkaan auringon paistaessa. Kylmänkostean aamun jälkeen auringon lämpö ilahdutti, ja loppumatkalla saimme ihailla soiden ja järvimaisemien lisäksi komeita kilpikaarnamäntyjä.

Linkkejä aiempien vuosien raportteihin

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *