Kevytretkeilijöiden tapaaminen Nuuksiossa 12.-13.10.2019

Facebook-ryhmä Kevytretkeilijät kokoaa yhteen suomalaisia repun keventämisestä kiinnostuneita vaeltajia. Viime syksyn tapaan kokoonnuimme muutaman ryhmäläisen kanssa nuotion äärelle turisemaan aiheesta ja tutustumaan varusteisiin. Tällä kertaa tapaamispaikkana toimi Nuuksion Urja.

Kiinnostus kevytretkeilyä kohtaan näyttää viime aikoina kasvaneen. Facebook-ryhmän jäsenmäärä ylitti hiljattain jo 3000 henkeä, ja yhä useammin alan kotimaisissa lehdissä sivutaan tätäkin retkeilytapaa. Viimeksi ilahduin lukiessani Latu & Polku -lehden uusinta numeroa, jossa mainittiin kevyitä varusteita.

Jos päädyit lukemaan tätä tekstiä tietämättä ennestään kevytretkeilystä, voit aloittaa vaikka aiemmasta kirjoituksestani Kevytretkeilyn lyhyt oppimäärä. Lisäksi kannattaa tutustua parhaaseen kevytretkeilyä käsittelevään kotimaiseen blogiin Kevyesti kairassa.

Itse tapaamisen tunnelmiin. Ehdin pelipaikoille vasta iltahämärissä ja yllätyin heti maaston märkyydestä. Kevytretkeilyyn oleellisesti kuuluva märillä jaloilla vaeltaminen tuli tutuksi, kun upposin eräällä oikopolulla polvia myöten suohon. Lainehtivia polkuja väistellen pääsin Urjan tulipaikalle lopulta pilkkopimeässä.

Paikalla kävi illan aikana noin 15 henkilöä, joista suurin osa jäi myös yöksi. Erilaisia majoitteita löytyikin kiitettävä määrä. Erityisen hyvin edustettuina olivat pyramiditeltat.

Osa telttakylästä, etualalla oma sil-nylonista tehty Tarptent Double Rainbow
MLD Duomid XL, erinomaisen tilava kahden hengen pyramidi, DCF-kangasta
MLD Duomid, pienempi versio edellisestä
HMG UltaMid 4, valtavan kokoinen neljän hengen pyramidi, korkeus 190 cm. DCF-kangasta tämäkin.
Tarptent Notch Li, DCF-kankainen kahden hengen teltta
Erään kevytretkeilijän itse ompelema yhden hengen pyramidi
LanShan 3F, edullinen teltta kahdelle
Riippumattoilijan yösija

Itseäni kiinnosti teltoista erityisesti UltaMid 4, jota olen harkinnut perheteltaksi. Maastokatselmuksessa majoite näytti vielä jättimäisemmältä kuin Internetin kuvissa, joten mahdollisesti lapsen kanssa voisi riittää jopa pienempi UltaMid 2. Toinen hyvä vaihtoehto olisi Zpacks Triplex, jota ei ollut tällä kertaa näytillä.

Muista varusteista paikalla oli muun muassa lukuisia erilaisia keittimiä sekä upeita itse tehtyjä takkeja ja peittoja. Helposti ommeltava Climashield Apex oli suosittu täytemateriaali taukotakeille ja peitoille.

Aamulla paikalle saapui vielä pariskunta ison varustekasan kanssa. Kaikkiin varusteisiin ei ehditty tutustua, mutta Winnerwellin titaanikamiina vaikutti kiinnostavalta laitteelta. On kuulemma liiankin tehokas Seek Outsiden kevytkotaan.

Poimintoja keskusteluista

Nuotion ääressä pohdittiin, miksi kaikki kotimaiset retkeilyliikkeet sivuuttavat kevytretkeilyyn liittyvän asiakaspotentiaalin. Pelkästään Facebook-ryhmässä olisi 3000 innokasta ostajaa. Tällä hetkellä suurimman osan tavaroista joutuu tilaamaan Amerikasta ja loputkin Euroopan nettikaupoista.

Osallistujien kokemukset perinteisistä kaupoista herättivät hilpeyttä. Kun menee liikkeeseen kysymään alle 1,5 kg painoisia rinkkoja, katsotaan hämmästyneesti ja ohjataan päiväreppujen osastolle. Muutenkin kotimaisten retkeilyliikkeiden olematon asiantuntemus ihmetytti: harvoissa nettikaupoissa on kunnon tuotekuvauksia, eikä kivijalkaliikkeistä saa sen enempää tietoa, ellei kohdalle sattumalta osu poikkeuksellisen asiantunteva myyjä. Usein edes elintärkeää tietoa tuotteen painosta ei ole saatavilla.

Spekuloimme ajatuksella, että mitä jos Suomessa olisi retkeilyliike, joka a) myisi kunnollisia varusteita ja b) tuntisi myymänsä tuotteet. Millä muulla alalla markkinat voisi disruptoida näin yksinkertaisilla tempuilla? Varusteleka on omassa varustegenressään näin tehnytkin. Harmi, ettei kevytretkeily taida täysin soveltua heidän brändiinsä, paitsi joidenkin tuotteiden osalta. Ehkä näemme joskus heidän valmistamansa Apex-retkipeiton?

Voi olla vaikea uskoa, mutta varustenörtteilyn ohessa jokunen vaelluskin oli tehty. Kohteet vaihtelivat kotoisista erämaista aina Kirgisian vuoristoon. Yhteistä monille reissuille oli se, että kevyet varusteet todettiin toimiviksi varsin haastavissakin olosuhteissa, kun vain tietää mitä tekee. Esimerkiksi talviretkiä suuri osa suomalaisista retkeilijöistä tekee metsäisissä ja autiotupia sisältävissä kohteissa, kuten UKK-puistossa. Silti tyypillisin telttavalinta on 4 kg painoinen naparetkille soveltuva tunneliteltta, eikä esim. 500 g painoinen pyramiditarppi.

Ryhmän viimeisimmät tapaamiset ovat ajoittuneet loppusyksyyn, joten seuraava kerta voisi olla vaihteeksi vaikka alkukesän valossa. Näkisi varusteetkin paremmin kuin pimeänä syysyönä. Seuraavaa tapaamista odotellessa yritän vältellä ulkomaisten nettikauppojen selailua, tai muuten välinevarastoon saattaa vahingossa ilmestyä parilla tonnilla telttoja ja rinkkoja.

Taitelijan näkemys kevytretkeilijän puronylityksestä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *