Kevytretkeilijöiden tapaaminen talvisessa Riuttaskorvessa 4.-5.11.2023

Perinteeksi muodostunut kevytretkeilijöiden syysmiitti järjestyi tänä vuonna Pirkanmaalle, Riuttaskorven virkistysmetsään. Ajankohta livahti marraskuun puolelle, sillä odotimme Amerikasta PCT-reitiltä palaajia takaisin Suomen kamaralle. Vuotta aiemmin Kurjenrahkalla olimme saaneet kuunnella Turun oman pitkänmatkanvaeltajan Katariinan tarinoita samaiselta reitiltä. Nyt oli Vilman ja Teemun vuoro kertoa kuulumisia huimalta reissulta.

Marraskuu on arvaamaton kuukausi: yllättäen Pirkanmaalle oli satanut lähes kaksikymmensenttinen märkä lumipeite. Muutamat rohkeat lähtivät silti matkaan kevyillä lenkkareilla tai nilkkakorkuisilla kengillä, joskin sentään kalvollisilla. Sulan maan aikaanhan kalvokenkiä ei pitkillä vaelluksilla suosita, koska kalvoton lenkkari kuivuu nopeammin.

Itse luotin tuttuun tapaan Sievin polyuretaanisaappaisiin. Paljon osuvampaa saapaskeliä ei olekaan kuin marraskuinen loskahanki ja vesisade. Kieltämättä parempiakin retkiolosuhteita on joskus nähty. Paikalle sateiseen hämärään löysi tiensä parisenkymmentä retkeilijää – osa vakiokasvoja, osa uusia tuttavuuksia.

Harvoin saa marraskuussa näin etelässä pystyttää telttaa lumikiiloilla, saati kantaa mukana lumilapiota. Kaikki majoitteet onnistuttiin lumesta ja routaisesta maasta huolimatta pystyttämään ilman ongelmia. Painava nuoskalumi piteli lumikiiloja tiukasti paikallaan, vaikka sulikin päivän edetessä uhkaavasti.

Teltan pystytykseen oli erilaisia strategioita: osa lapioi lumet kokonaan pois, itse taas päädyin tamppaamaan lumipatjan tasaiseksi lapiolla ja käyttämään lumikiiloja.

Telttakierros

Enemmistön saavuttua paikalle oli vuorossa perinteinen telttakierros. Aiempien vuosien tapaan edustettuina olivat muun muassa erilaiset pyramiditeltat ja Durston X-Mid. Vähän painavampaakin kalustoa nähtiin, sillä kaikki kevytteltat eivät ole parhaimmillaan näin talvisissa oloissa.

Pyramideista oli esillä laaja kattaus erilaisia kokoja. HMG Mid 1 on tänä vuonna julkaistu yhden hengen teltta, joka on markkinoiden kevyimpiä. Ohuesta 0.51 DCF-kankaasta valmistettu teltta painaa vain 476 grammaa. Siitä on saatavilla myös 250 gramman painoinen tarppiversio ilman pohjaa ja hyttysverkkoa.

Mid 1 on yhden hengen teltaksi aika fiksun kokoinen. Lievästi epäsymmetrinen muoto tekee pohjapinta-alasta pienen, mutta eteistilaa jää kuitenkin yllättävän paljon. Lisäksi teltan saa pystytettyä helmat lähelle maata, mikä on tuulisemmissa oloissa mukava ominaisuus. Mid 1 on mainio lisä HMG:n valikoimaan, johon ovat jo pitkään kuuluneet ikiaikaiset klassikkopyramidit UltaMid 2 ja UltaMid 4.

HMG Mid 1

Pykälää suurempi on MLD DuoMid, josta nähtiin sekä silnylon- että DCF-versio. Tämä periaatteessa kahdellekin sopiva pyramidi on parhaimmillaan yksin, jolloin eteistilaa jää ruhtinaallisesti. Teltan mitat on todella fiksusti suunniteltu. Sitä on yritetty monesti kopioida, mutta alkuperäinen pitää pintansa. DuoMid tunnetaan erittäin hyvin tuulta kestävänä kevyttelttana.

MLD DuoMid, oranssi silnylon-versio (510 g ilman sisätelttaa)
MLD DuoMid, DCF-versio (439 g ilman sisätelttaa)

Oma telttani, Bonfus Middus 2P, on vähän DuoMidiä isompi mutta jopa hieman kevyempi, 410 g. (En täysin ymmärrä miten se on mahdollista, koska teltta on samanvahvuista DCF-kangasta ja ovia on yhden sijaan kaksi. Ehkä sivusaumojen ketjukäyrä on vähän jyrkempi, mikä vähentää kangasta.) Middus 2P vie yhden hengen käyttöä ajatellen turhankin paljon pystytystilaa. Yhdelle hengelle riittäisi pienempi eteinen.

Bonfus Middus 2P, taustalla menossa Durston X-Mid Solidin pystytys

Suurimpana pyramidina nähtiin ukrainalainen Liteway PyraOmm Max silpoly-kankaisena. Teltan koko ei kuvasta hahmotu, mutta luonnossa nähtynä se on VALTAVA. Täysikokoiseen sisätelttaan mahtuu kolme henkeä hyvin tai neljä huonosti. Ulkoteltta painaa 735 g, sisäteltta suunnilleen saman verran.

Liteway PyraOmm Max

Muista teltoista mainittakoon Durston X-Mid Solid 2, joka on etenkin kylmempiin oloihin suunniteltu variaatio suositusta X-Midistä. Perusmallissa sisäteltta on verkkoa, mutta solid-mallissa tiiviimpää kangasta. Silti kahden hengen silpoly-teltta painaa vain 1035 g. Lisäksi teltasta on olemassa yksikerroksinen, pääosin DCF:stä valmistettu Pro-versio, joita ei tällä kertaa nähty. Kuvien ulkopuolelle jäi Tarptent StratoSpire Li.

Pari riippumattoakin oli päätynyt paikalle. Toinen niistä oli valmistettu erikoisesta, hyttysverkkoa muistuttavasta läpinäkyvästä kankaasta. Kuvassa ei siis ole hyttysverkko, vaan itse riippumatto:

Retkitarinoita kaukaa

Kevytretkeilymiiteissä keskustelu on viime aikoina siirtynyt varusteista enemmän itse asiaan, eli vaeltamiseen. Varusteiden saatavuus on muutamassa vuodessa parantunut, joten ne eivät enää ole samanlaista salatiedettä kuin ennen.

Saimme kuulla huikeita tarinoita Teemun ja Vilman yli 4000 kilometrin vaellukselta Pacific Crest Traililla eli Amerikassa Tyynenmeren rannikon halki kulkevalla vaellusreitillä. Lukuisista varusteongelmista ja fyysisistä vaivoista huolimatta vaeltajat onnistuivat kulkemaan koko reitin. Sääolosuhteetkin vaihtelivat 40 asteen helteistä vuoristoiseen lumessa kahlaamiseen. Riittikö yli puolen vuoden vaellusrupeama vähäksi aikaa? Ei, vaan valmistautuminen pitkälle talviretkelle Norjaan on jo täydessä vauhdissa.

Muitakin ikimuistoisia reissuja oli tehty, muun muassa Nepaliin ja Kalottireitille. Toki Suomestakin löytyy hienoja kohteita, mutta tänä vuonna osallistujilta nähtiin vähemmän pitkiä retkiä kotoisissa erämaissamme. Illan kruunasi sauna, joka lämmitti mukavasti kylmänkosteassa marraskuun ilmassa kohmettuneita vaeltajia.

Valoisa aamu

Harmaa pilvisyys ja tuntikausien vesisade väistyivät aamulla. Lumipeitteestä oli huvennut useita senttejä, mutta lumikiilat sentään olivat pysyneet yön paikallaan. Nukuin sikeästi 3F UL Gearin solid-mallisessa sisäteltassa, jonka olin vastikään hankkinut Bonfus Midduksen kaveriksi.

Bonfuksen oman verkkosisäteltan sateenkaariovi ei käyttööni sopinut, kuten aiemmin kirjoitin. Yleensä en harrasta halpojen kiinalaisten retkikamppeiden tilaamista, mutta solid-mallin sisätelttoja ei Euroopasta saa. 3F UL Gear on kiinanvalmistajista maineikkain, ja tekee esimerkiksi hyviksi todettuja Lanshan-kevyttelttoja.

Silnylonista valmistettu, 340 g painoinen sisäteltta maksoi postikuluineen vaivaiset 70 euroa. Painonlisäystä Bonfusin sisätelttaan tuli 110 grammaa.

Sisäteltan design on juuri sellainen kuin toivoin:

  • Ovi on muodoltaan käänteinen T, joka mahdollistaa monipuoliset avaus- ja tuuletusmahdollisuudet. Ovi ei myöskään auetessaan putoa alas, kuten sateenkaariovi.
  • Oven yläreuna on verkkoa paremman hengittävyyden vuoksi, muuten sisäteltan kangas on tiiviimpää, mikä vähentää vetoa ja lämmön karkaamista.

Nukuin kolmen vuoden ajan makuupussillani, 660 g painoisella Marmot Phase 20:lla. Aiemman kokemuksen perusteella tiedän, että esimerkiksi puisessa avolaavussa nukkuessa palelen pussissa nollakelin tuntumassa. Pussin comfort-arvo on -1. Nyt yölämpötila oli ulkona pari astetta plussalla, mutta nukuin palelematta, koska sisäteltassa oli yllättävän lämmintä. Tämän huomasi hyvin aamulla, kun sisäteltan vetoketjun avaamisen jälkeen telttaan tulvi kylmää ilmaa ulkoa.

Ennen leiripaikalta lähtöä kävelin hetkeksi rantaan, missä oli vastassa jokin häikäisevä valoilmiö. Aina kannattaa mennä ulos nukkumaan. Vaikka lähtiessä olisi masentavista masentavin pimeä loskakeli ja vesisade, aamu saattaa tuoda tullessaan myöhäissyksyn valoa parhaimmillaan.

Linkkejä aiempien vuosien raportteihin

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *