Eilen 21.4. julkaistu Lightroom 6 tarjoaa kuvankäsittelyyn mielenkiintoisia ominaisuuksia. Uudella Photo Merge -toiminnolla voi napin painalluksella yhdistää kuvia panoraamaksi RAW-formaatti säilyttäen. Uusi versio sisältää muitakin merkittäviä uudistuksia, mutta itselleni panoraamatoiminto on kaikkein olennaisen. Laitoin saman tien ohjelman päivitysversion tilaukseen ja tänään ehdin testailla sitä muutamalla vanhalla kuvalla.
Tässä kirjoituksessa lyhyt katsaus uuteen Lightroomiin ja yleistä asiaa panoraamakuvauksesta.
Panoraamakuvauksen teoriaa
En ole vielä kuvannut panoraamoja erityisen suunnitelmallisesti, mutta usein vastaan tulee tilanteita, joissa yksittäistä valokuvaa laajemman näkymän taltiointi on tarpeen. Tällaisia ovat olleet esimerkiksi massiiviset pilvimuodostelmat, sateenkaaret ja muut taivaan ilmiöt.
Panoraamakuvia voidaan kuvata monella tavalla. Perinteisin ja helpoin tapaus on koostaa panoraama vierekkäisistä kuvista siten, että kamera liikkuu vain vaakasuunnassa. On kuitenkin mahdollista kuvata myös niin, että kuva koostuu sekä vaaka- että pystysuunnassa useammasta kuvasta. Kaikkein monimutkaisin tapaus on pallopanoraama, jota varten on kuvattava koko ympärillä avautuva maisema.
Panoraamakuvauksen suurimpia haasteita on parallaksi. Tavallisella kuula- tai kinopäällä kamera kiinnitetään jalustaan yleensä suunnilleen kuvatason (kennon) kohdalta. Panoraamakuvaa otettaessa kamera pyörii tämän pisteen ympäri. Tästä aiheutuu parallaksivirhettä, joka näkyy siten, että etualalla ja kauempana olevien kohteiden sijainti suhteessa toisiinsa muuttuu. Siis esimerkiksi yhdessä kuvassa etualan kiven takana on taustan mänty, mutta seuraavassa jotain ihan muuta. Tällaisten kuvien koostaminen nätisti yhteen ei oikein onnistu.
Parallaksivirheen voi välttää pyörittämällä kameraa no-parallax pointin ympäri, joka sijaitsee selvästi kuvatasoa edempänä, lähellä objektiivin etulinssiä. Tätä varten on olemassa panoraamapäitä, joiden avulla voi säätää tarkasti, minkä kohdan ympäri kamera pyörii. Sellaisen hankkiminen on käytännössä välttämätöntä, jos haluaisi kuvata pallopanoraamoja tai muuta vaativampaa. Sen sijaan normaalissa muutaman vierekkäisen kuvan yhdistämisessä tavallinen jalusta tai käsivaralta kuvaaminen voivat olla riittävän hyviä ratkaisuja. Parallaksivirhe on sitä suurempi, mitä pidempi välimatka taustan ja etualan kohteilla on. Jos etualan ensimmäiset kohteet sijaitsevat useamman metrin päässä kamerasta, jää parallaksivirhe mitättömän pieneksi eikä näy lopullisessa kuvassa.
Vinkkejä kuvaustilanteeseen
Panoraamakuvauksessa tarkka valottaminen on tavallistakin tärkeämpää. Otan yleensä ensin muutaman testikuvan halutun kuva-alan kirkkaimmasta kohdasta. Kun saan sen valottumaan nätisti, lukitsen asetukset manuaalitilaan (M). Asetusten tulee olla jokaisessa kuvassa täsmälleen samat, muuten osakuvien rajat näkyvät lopputuloksessa.
Osakuvat voi ottaa vaakana, mutta yleisempää on käyttää pystykuvia mm. suuremman resoluution vuoksi. Käytän itse yleensä 17-40mm objektiivia 40 mm asennossa. Osakuvien välillä olisi hyvä olla sivuttaispeittoa noin 30 %, mutta ei lopputulos parista prosentista kiinni ole.
Käsivaralta kuvattaessa kannattaa ottaa jokainen osakuva 2-3 kuvan sarjana, jotta pieni kameran heilahdus yhden osakuvan kohdalla ei pilaa koko panoraamaa. Osakuvia ottaessani tarkkailen erityisesti kolmea asiaa:
1) Horisontti kulkee koko ajan samassa kohtaa kuvaa.
2) Horisontti on suorassa.
3) Peittoa edelliseen kuvaan tulee riittävästi.
Panoraaman tekeminen Lightroomilla
Osakuvien yhdistäminen panoraamaksi on Lightroom 6:lla niin yksinkertaista kuin mahdollista: valitaan halutut kuvat ja klikataan hiiren oikean napin takaa Photo Merge => Panorama. Aukeaa ikkuna, jossa voi esikatsella tulosta ja valita haluamansa projektion kolmesta vaihtoehdosta. Kannattaa kokeilla eri vaihtoehtoja. Ohjelma osaa myös rajata kuvan automaattisesti siten, että kuvien yhdistämisen aiheuttamat valkoiset reunat jäävät piiloon. Sitten vain painetaan Merge-nappia ja hetken päästä kansioon ilmestyy valmis panoraama.
Seuraavassa muutama esimerkki vanhoista panoraamakuvistani, jotka yhdistin kokeeksi Lightroomilla. Kaikki esimerkkikuvat on otettu käsivaralta. Kuvat aukevat klikkaamalla suuremmiksi.
Kuvien yhdistämiseen kului melko tehokkaalla pöytäkoneella alle kaksi minuuttia, vaikka osakuvat olivat suuruudeltaan 20 megapikselin kokoisia. Pari kertaa sain tosin Lightroomin kaatumaan yhdistämisen jälkeen, olisikohan muistinkäytön kanssa tullut ongelmia. Tuloskuvana on dng-formaatissa oleva RAW-kuva, jota pystyy muokkaamaan aivan samoin kuin yksittäisiä osakuvia. Jättikokoisen kuvayhdistelmän muokkaus sujui yllättävän jouhevasti.
Suurin osa koekuvista on yhdistämisen kannalta helppoja, koska etuala on kaukana kamerasta ja siten parallaksivirhe ei aiheuta isompia ongelmia. Viimeisessä esimerkissä etuala on lähellä ja hätäisesti käsivaralta otetussa kuvasarjassa esiintyy varmasti parallaksivirhettä. Pientä venymistä voi havaita lähellä kuvan reunoja, mutta rumasti töksähtäviä osakuvien rajoja ei kuvassa näy. Lightroomin algoritmi näyttää siis selviytyvän kunnialla pienistä parallaksivirheistä.
Panoraamakuvien yhdistämiseen on toki olemassa paljon muitakin ohjelmia, esimerkiksi ilmaista Huginia olen testaillut aikaisemmin. Lightroomin ylivoimaisena etuna ovat kuitenkin kuvan säilyminen RAW-formaatissa ja prosessin helppous. Huginissa kuvien yhdistämisen parametreihin voi vaikuttaa enemmän, mutta näiden testikuvien perusteella käytän jatkossa pelkästään Lightroomia. Jokainen ylimääräinen ohjelma hidastaa muutenkin kuvankäsittelyprosessia, enkä halua käyttää vapaa-ajastani yhtään ylimääräistä minuuttia koneen ääressä puuhailuun.
Pari sanaa Lightroom 6:sta
Lightroom 6 on julkaistu myös nimellä Lightroom CC ja sitä tarjotaan kuukausimaksullisessa Creative Cloud paketissa yhdessä Photoshop CC:n kanssa. Vielä Lightroomista on kuitenkin mahdollista ostaa normaali kertamaksullinen versio. Päivitys edellisestä versiosta maksaa 76 € ja erikseen ostettuna hintaa tulee 135 €. Jouduin käyttämään kaiken tietoteknisen osaamiseni, jotta kykenin löytämään Adoben sivuilta mahdollisuuden ostaa pelkkä Lightroom liittymättä Creative Cloudiin. Kerran sain jo oikean tuotteen ostoskoriin, mutta niin vain olin vähällä päätyä maksuvaiheessa liittymään Creative Cloudin jäseneksi. Lopulta sain päivitysversion ostettua, mutta en kykenisi toistamaan prosessia, joten valitettavasti en osaa neuvoa miten se onnistuu. Adobe on selvästi siirtymässä vahvasti pilveen ja yrittää kaikin keinoin tuuppia asiakkaansa sinne.
Lightroom 6:n uusiin ominaisuuksiin voi tutustua tarkemmin Adoben sivuilla. Itse nostan niistä esiin panoraamatoiminnon ohella seuraavat:
- Suorituskyvyn merkittävää kasvua lupaillaan, mutta sitä en pysty vielä näin vähäisellä kokemuksella arvioimaan.
- Panoraamojen lisäksi Photo merge -toiminnolla voi tehdä myös HDR-kuvia eli yhdistää useita valotuksia yhdeksi kuvaksi. Tämäkin kiinnostaa varmasti maisemakuvaajia.
- Parannellut suotimet: aluekohtainen kuvankäsittely helpottuu.
- Kehittyneemmät diaesitykset. Musiikkia voi nyt lisätä ja kuville voi valita automaattisen panorointi- ja zoomausefektin.
Joskus pitää tällaistakin kokeilla. Minulla on kamerassa panoraanakuvaustoiminto, joten saan jokamiesluokan panoraamat helposti sen avulla. Yllättävän hyviä lopputuloksia sillä saa ottaen huomioon, että kyse on automaattisesta toiminnosta. Automatiikan puutteet tulevat selvimmin vastaan silloin, kun kuvassa on aurinko: niitä tuppaa lopulliseen panoraamaan ilmestymään useita, samoin mahdollisia auringon heijastuksia linssistössä. Kuvan laatu kokonaisuudessaan on toki huomattavasti vaatimattomanpi kuin ammattilaisluokan laitteilla ja ohjelmistoilla työskenneltäessä.
Nuo kameroiden omat panoraamatoiminnot ovat varmasti kaikkein helpoin konsti panoraamojen tekemiseen. Olen nähnyt niiden käytöstä paljon onnistuneita esimerkkejä, moneen tilanteeseen laatu riittää.