Luontokuvausoppaana melontaretkellä

Kesäisen aurinkoinen torstai-ilta sujui tällä viikolla poikkeuksellisen mukavissa merkeissä, sillä vierailin Merimelojat ry:n retkellä kertomassa valokuvauksesta retkioloissa. Edellisestä melontakerrasta oli kulunut jo aikaa, mutta kokeneen oppaan kanssa kaksikkokajakissa touhu onnistui ilman ongelmia.

Meloimme muutaman kilometrin lenkin Töölöstä Kuusisaaren ympäri Mustasaareen, jonne pysähdyimme kahville ja jutustelemaan valokuvauksesta. Esittelin retkillä käyttämääni kalustoa ja kerroin muutamia vinkkejä erityisesti rantamaisemien kuvaamiseen.

Samoja asioita vähän laajemmin on kerrottu aiemmassa kirjoituksessani Sekalaisia luontokuvausvinkkejä, jonka kirjoitin erään toisen kuvausopastuksen jälkeen.

Valokuvausta retkillä olen pohtinut muutama vuosi sitten kaksiosaisessa tekstissä. Kalustoni on sen jälkeen hieman päivittynyt, mutta perusasiat eivät ole muuttuneet. Vaeltajan näkökulmasta huolimatta joitain tekstin asioita voi soveltaa melontaretkilläkin.

Sana melonnasta

Olen melonut muutamia kertoja avokanootilla ja pari kertaa kajakilla. Molemmissa on puolensa. Avokanootissa esimerkiksi valokuvaus kesken melonnan on helpompaa, mutta kajakilla itse melonta sujuu sutjakkaammin. Toki avokanootti on esimerkiksi jokimelontaan mainio vaihtoehto.

Edellinen melontaretkeni elokuussa 2016.

Tällä kertaa kalustona oli pitkä ja vakaa kaksikkokajakki, johon mahtui lisäksi melko paljon tavaraa. Sellainen sopisi hienosti retkeilykäyttöön kahden hengen porukalla.

Melonta on kaikin puolin kannatettava harrastus. Se tarjoaa mahdollisuuden virkistyä urbaanissakin ympäristössä. Matalalla lähes vedenpinnan tasolla pääsee lähemmäs luontoa kuin vaikkapa veneessä. Kajakki on myös ympäristön kannalta mukava kulkuneuvo: se on käytännössä äänetön ja päästötön eikä aiheuta linnustolle merkittävää häiriötä.

Ihmiskeholle melonta tarjoaa monipuolista harjoitusta etenkin lihasryhmille, jotka jäävät helposti muissa liikuntamuodoissa vähälle rasituksille. Ainakin itselleni tekisi hyvää liikkua välillä meloen eikä aina vain pyöräillen tai juosten.

Melonnan suurimpia haasteita ainakin kaupunkilaisille ovat kaluston säilytys ja kuljetus. Sen vuoksi Merimelojat ry ja muut melontaseurat ovat äärimmäisen tärkeitä. Ei voi kuin ihailla vapaaehtoisia, joiden panoksen ansiosta tällainen toiminta on mahdollista. Tietoa Merimelojat ry:n toiminnasta ja jäseneduista löytyy seuran verkkosivuilta.

Tarvetta kuvausoppaalle?

Vedän mielelläni arki-iltoina ja viikonloppuisin luontokuvausretkiä esimerkiksi yhdistyksille. Voin tulla myös esittelemään valokuvia ja kertomaan kuvausharrastuksesta. Jos kuvausopastuksille tai puhujalle on tarvetta, voit olla yhteydessä osoitteeseen teemu.saloriutta[at]gmail.com niin sovitaan tarkemmat kuviot.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *