Porvoon postikorttimaisemia

Tammikuussa lämpötila sahasi Etelä-Suomessa jatkuvasti nollan molemmin puolin. Ankeiden loskakelien sekaan mahtui sentään muutama aurinkoinen pakkaspäivä. Yhden niistä vietin Porvoossa. Kauniin kaupungin maisemat ovat Suomen kuvatuimpia, mutta en malttanut jättää kameraa kotiin.

Alle tunnin matkan päässä Helsingistä sijaitseva 50 000 asukkaan Porvoo on kuin muistuma aivan toiselta aikakaudelta. Vanhan Porvoon puurakennukset ovat säilyneet 1700-1800-luvuilta, ja tunnelma kapeilla kujilla on kylämäisen rauhallinen. Historia on vahvasti läsnä kaikkialla. Kaupunki on perustettu jo 1300-luvulla ja asutushistoria ulottuu kivikaudelle saakka.

Porvoon nähtävyydet kokoaa yhteen kansallinen kaupunkipuisto, joka sisältää historiallisen kaupunkimiljöön lisäksi Porvoonjoen suistoalueen ja muutamia muita arvokkaita luontokohteita. Laajaan alueeseen ei ehdi tutustua yhdessä päivässä, ja tällä vierailulla keskityin kuvaamaan rakennettua ympäristöä.

Porvoonjoen aittarivistöä Ison Linnamäen rinteeltä kuvattuna.
Vanhaa Porvoota ja 1400-luvulla rakennettu tuomiokirkko.
Pulkkamäki-idylliä.
Pulkkamäessä riitti vilskettä.
Aittoja ja raatihuone (vasemmalla), jossa pidettiin vuonna 1809 Porvoon valtiopäivien istuntoja.

Jatkoin jokivartta eteenpäin, ja näkymät muuttuivat aina vain kliseisemmiksi. Monestako eri kulmasta punaiset aitat voikaan kuvata? Aika monesta.

Porvoonjoen ylittävältä sillalta saa aittoihin vähän eri kuvakulman kuin alhaalta jokivarresta.
Taustan metsikkö on Iso Linnamäki, joka on luonnonsuojelualuetta ja kuuluu myös kaupunkipuistoon.

Valot alkoivat pian hiipua ja oli aika suunnata takaisin pääkaupungin vilskeeseen. Porvoo on suosittu turistikohde etenkin kesäisin, mutta riitti kapeilla kauppakaduilla väkeä talvellakin. Kansallisen kaupunkipuiston nähtävyyksiin täytyy tulla tutustumaan joskus uudestaan, vaikkapa kesäisellä pyöräretkellä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *