Talviretkeilijän opas johdattelee talviseen luontoon

Talvi on upeaa retkeilyaikaa, mutta vaatii hieman enemmän varustautumista kuin kesä. Tuoreemmalle retkeilijälle talvivaellus voi vaikuttaa salatieteeltä, jossa on osattava läjäpäin ihmeellisiä taitoja ja haalittava kaapit täyteen kummallisia erikoisvarusteita.

Jouni Laaksosen tuore Talviretkeilijän opas (SKS Kirjat 2022) madaltaa kynnystä talviretkille kokoamalla aiheeseen liittyvät tiedot ja taidot helposti ymmärrettävään pakettiin. Olin kirjan tekemisessä mukana pienessä sivuroolissa: kävimme helmikuussa 2021 Puljun erämaa-alueella kuvaamassa ja testaamassa talvivarusteita Talviretkeilijän opasta sekä Ossi Määtän Vaellusvarusteet-kirjaa (SKS Kirjat 2022) varten. Minä ja varusteeni esiinnymme muutamissa Talviretkeilijän oppaan kuvissa ja kuvasin kirjaa varten sarjan tunneliteltan pystyttämisestä.

Talviretkeily ei ole extreme-urheilua

Talviretkeilystä saa halutessaan vaikeaa, jos lähtee esimerkiksi kaamosaikaan telttailemaan puuttomille suurtuntureille tai napajäätiköiden myrskyihin. Talviretkeilijän oppaassa ei kuitenkaan painoteta tällaisia haastavia reissuja, vaan lähdetään liikkeelle aivan jokaisen ulottuvilla olevista retkistä. Alussa käydään läpi päiväretkeilyn mahdollisuudet eri kulkuvälineillä, sitten talviretkeilyä lasten kanssa.

Pienen lapsen isänä itselleni melkeinpä hyödyllisin osio kirjassa on käytännön vinkit lapsen kanssa retkeilyyn. Vaikka osaan pitää itsestäni huolta aika hankalissa oloissa, en aina osaa hahmottaa, miten 3-vuotiaan saisi parhaiten viihtymään pakkasella tai pimeässä. Nyt kun eteläänkin saatiin lunta jo marraskuussa, ehkäpä pääsemme opettelemaan hiihtoa ihan kotipuolessa.

Toki kirjassa kerrotaan myös varsinaisista talvivaelluksista. Eri talvikuukausien olosuhteita käsitellään kaavioiden kanssa seikkaperäisesti. Kevättalvella moni asia helpottuu ratkaisevasti kaamokseen verrattuna. Myös reittisuunnittelua opastetaan käytännönläheisesti karttojen ja esimerkkireittien avulla.

Talvivarusteita on monenlaisia

Talviretkeilijän opas ei sukella varusteiden hienouksiin yhtä syvälle kuin Vaellusvarusteet-kirja, joten ne täydentävätkin mainiosti toisiaan. Vaellusvarusteet-kirja sisältää yksityiskohtaisia materiaalitietoja ja vinkkejä lähes kaikkien yksittäisten varusteiden valintaan, kun taas Talviretkeilijän oppaan näkökulma on enemmän toiminnallinen. Eli millaisia asioita talvivarusteiden valinnassa on huomioitava ja miten niitä käytetään oikein. Jounin pitkä kokemus näkyykin tässä osiossa lukuisina hyödyllisinä pikkuvinkkeinä.

Esimerkiksi Facebook-keskusteluja lukemalla saattaa helposti päätyä luulemaan, että talviretkeily vaatii aina järeän tunneliteltan, kalliin bensakeittimen keitinlaatikoineen ja vaikka mitä tilpehööriä. On olosuhteita, joissa sellaiset ovat paikallaan, mutta Jouni kertoo kirjassa esimerkiksi huhtikuisesta Metsä-Lapin retkestä laavukankaan ja nuotioruokien turvin. Oleellista on tunnistaa, millaisiin oloihin on menossa, ja varautua niiden mukaisilla taidoilla ja varusteilla.

Mielenkiintoinen detalji on, että Jouni ei mittavasta talviretkeilyurastaan huolimatta ole yöpynyt bensakeittimellä lämmitettävässä teltassa muualla kuin mainitulla Puljun erämaan kuvausreissulla. Enkä ole minäkään, vaan olen kuivatellut varusteet tarvittaessa autiotuvilla ja nuotiolla ja kevättalvella osin myös auringossa. Pelkästään teltan varassa tehtävälle talvireissulle opettelisin kuitenkin mieluusti bensakeittimen turvallisen sisäkäytön.

Myöskään vaatetuksen ja muiden varusteiden ei kaikissa oloissa tarvitse olla uusinta uutta, vaan Jounikin retkeilee talvisin edelleen parikymmentä vuotta vanhassa kuoritakissa. Pidän kirjan lähestysmistavasta, joka saa talviretkeilyn vaikuttamaan extremehifistelyn sijaan melko arkiselta touhulta. Kuhmossa asuvalle kirjailijalle kunnon lumitalvet ja kireät pakkaset ovatkin arkipäivää, toisin kuin monelle lukijalle.

Naisretkeilijöille talveen liittyy muutamia erityiskysymyksiä, jotka voivat arveluttaa vaellusta suunniteltaessa. Jouni on saanut tähän lukuun taustatukea aiheen kokemusasiantuntijoilta, joten vinkit ovat varmasti hyödyllisiä.

Riskejä ja kauneutta

Talvi on vuodenaikana kaunis, mutta joskus myös vaarallinen. Kirjan lopussa on omat luvut sekä talven taiteelle että haasteille. Talven kauneutta edustavat esimerkiksi tykkylumi, eläinten lumijäljet ja taivaan ilmiöt.

Vaarallisimpia paikkoja ovat vesistöt, sillä jäät ovat aina hieman arvaamattomia. Sanomattakin on selvää, että putoaminen hyiseen veteen kovassa pakkasessa on pahimpia tilanteita, joihin vaelluksella voi joutua. Muita käsiteltäviä riskejä ovat esimerkiksi pakkasen ja tuulen aiheuttamat paleltumat, myrskyt ja murku eli whiteout sekä lumivyöryt. Lienee tietoinen valinta, että haasteita ja riskejä käsitellään melko pintapuolisesti, jotta talviretkeilystä ei muodostu lukijalle liian synkkä ja vaarallinen kuva.

Toisaalta riskeihin varautumista on ripoteltu myös sinne tänne muun sisällön oheen. Esimerkiksi eksymistä käsitellään suunnistusluvussa ja teltan häkäriskejä talvitelttailun yhteydessä. Yhteenvetona voisi todeta, että talviretkeily on varsin turvallista, kun tiedostaa riskit etukäteen eikä vasta sitten, kun tilanne on jo housussa.

Kirjailija vetämässä Savotan Paljakka-ahkiota Puljun erämaassa.

Täydentäviä kirjavinkkejä

Talviretkeilijän opas on aiheen perusteos, joka kannattaa jokaisen talviretkeilystä kiinnostuneen hankkia. Se solahtaa kirjamarkkinoilla väliin, jossa monia kirjan aiheita on käsitelty osittain muissa kirjoissa, mutta ei näin kattavana pakettina.

Suosittelen lisälukemistoksi myös näitä kirjoja:

  • Jouni Laaksonen: Erämaat – pohjoisen Lapin vaelluskohteet (Edita 2010). Erämaa-alueet ja muut pohjoisen vaelluskohteet esittelyssä. Kirja sisältää myös paljon retkikertomuksia, mm. Jounin kahden kuukauden talvivaelluksen Nellimistä Kilpisjärvelle talvella 1999-2000.
  • Jouni Laaksonen: Retkeilijän opas (Otava 2013). Kattava paketti kaikista retkeilyn perusasioista. Erityisesti aloittelevalle retkeilijälle sopiva kirja Talviretkeilijän oppaan rinnalle.
  • Kari ”Vaiska” Vainio: Ankarat avotunturit (Pen & Paper 2013). Seikkaperäinen kirja toiminnasta vaativilla talvivaelluksilla puuttomilla tunturiylängöillä ja naparetkillä.
  • Jouni Laaksonen: Hanki hohtava alla – Umpihankihiihtäjän kirja (Art House 2017). Kaikki tietämisen arvoinen umpihankihiihdosta.
  • Ossi Määttä: Vaellusvarusteet (SKS Kirjat 2022). Häikäisevän yksityiskohtainen katsaus sekä sulan maan että talven vaellusvarusteisiin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *