Turistina Haltiassa

Sitkeästi Suomen yllä pysyttelevä helleaalto on lamauttanut retkeilymotivaationi täydellisesti. Ei auttanut muu kuin lähteä virtuaaliselle luontoretkelle Nuuksion kansallispuiston kupeessa sijaitsevaan luontokeskus Haltiaan, jonka näyttelyt eivät esittele pelkästään Nuuksion vaan koko Suomen luontoa. Olihan viimein otettava selvää, mitä suurella rahalla pykätty puurakennus tarjoaa yleisölle. Olin käynyt rakennuksessa vain edustustehtävissä ennen sen avajaisia, jolloin näyttelyiden järjestelyt eivät vielä olleet valmiit.

Jokaiselle jotakin

Hikisen toimistopäivän ja bussimatkan jälkeen ensivaikutelma avarasta Haltiasta on viileä. Jossain sentään ilmastointi toimii.

Sisäänpääsymaksulla (aikuiset 7 €, opiskelijat ym. 2,50 €) pääsee katsomaan kaikki näyttelyt. Pääsaliin johtava käytävä, Lumikanjoni, esittelee talviluontoa perinteisesti täyttyjen eläinten avulla. Siihen eläinmuseon kaltaiset näyttelyt jäävätkin. Pääsali visualisoi Suomen kansallispuistoja ja luonnon vuodenkiertoa melkoisen tekniikkaryöpytyksen voimin. Eturivin luontokuvaajien taltioimat seinän kokoiset videot ja lattian interaktiivinen Suomen kartta pysäyttävät varmasti kävijän hetkeksi. Sotkan muotoisen rakennuksen pääsalista löytyy myös valtava muna, jonka sisältä paljastuu hämmentävä joutsenaiheinen taideteos. En spoilaa enempää. 🙂

Näyttelytiloihin kuuluu myös muutamia pienempiä huoneita. Kävijä voi uppoutua pimeässä huoneessa öisen luonnon äänimaisemaan tai katsella tunnelmia piilokojusta. Lapsille on oma karhunpesäkäytävä, jonne mahtuu ryömimään. Autiotuvaksi sisustetussa huoneessa pääsee  lukemaan otteita Lapin tupien vieraskirjoista.

Luontokuvaajalle ehkä Haltian mielenkiintoisinta antia on Hannu Hautalan elämäntyötä esittelevä näyttely. Luontokuvauksen suurmies on valikoinut näyttelyyn jokaiselta kuvausvuodeltaan yhden kuvan. Kuvakoossa ei ole säästelty, vedosten pitkä sivu taitaa olla lähemmäs metrin luokkaa. Taulujen ohella näyttelyssä on myös lyhyt kuvaesitys, jossa Hautala kertoo hieman ammatistaan. Näyttelystä tehdyssä kirjassa on enemmän tarinaa kustakin kuvasta. Kirjaa löytyy selailukappaleena näyttelystä ja sen voi myös ostaa omakseen Haltian lipunmyynnistä.

Näkyy Haltiassa sentään vähän Helsingin seudun luontokin. Kuvapainotteinen huone esittelee pääkaupunkiseudun Viherkehää valokuvin ja videoin. Lisäksi huoneesta löytyy Geodeettisen laitoksen toteuttama interaktiivinen karttaseinä, johon ainakin kaltaiseni karttanörtin huomio kiinnittyi pitkäksi aikaa. Itse näyttelystä täytyy todeta, että olisin kaivannut kuvien ja videoiden sitomista paikkaan, kuten tapahtui esimerkiksi yhdessä toisessa Viherkehä-aiheisessa näyttelyssä.

Haltian ulkoreunalla sijaitsee Taivaannaulaksi ristitty näkötorni, jonka huipulla on tähtiaiheisia näyttelyitä. Tornin sijainti rakennuksen takareunassa ihmetyttää, sillä näköala aukeaa lähinnä rakennuksen katolle eikä takana kimmeltävää Nuuksio Pitkäjärveä juuri näy.

20140805_1802-51_001

20140805_1803-14_006

Näyttelyiden lisäksi Haltiassa on myös ravintola ja matkamuistomyymälä. Ravintolan palvelut jäivät tällä kertaa testaamatta, mutta myymälä osoittautui yllättävän monipuoliseksi. Kartta- ja kirjavalikoima yllätti laajuudellaan, ja lisäksi myynnissä on muun muassa kaikkien kansallispuistojen hihamerkkejä.

Suomen luonnon päivä lähestyy

Seuraavan kerran vierailen Haltiassa näillä näkymin jo lauantaina 30.8. jolloin rakennuksessa vietetään Suomen luonnon päivän valtakunnallista pääjuhlaa. Paikalla on eturivin luontoväkeä ympäristöministeristä kirjailijoihin ja elokuvaohjaajiin.

Suomen luonnon päivää vietetään nyt toista kertaa. Ohjelmaan kuuluu sadoittain tapahtumia ympäri Suomen, joten valinnanvaraa on yllin kyllin. Kannattaa tutustua kunnittain jaoteltuun tapahtumalistaukseen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *