Vaellusvarusteet-kirja julkaistu: tuhti tietopaketti varusteasiaa

Maaliskuussa julkaistiin Ossi Määtän Vaellusvarusteet-kirja, joka on 334-sivuinen järkäle täynnä tiukkaa asiaa kaikista mahdollisista ja mahdottomista varusteista, joita vaeltaja kaipaa. Olin mukana tekemässä kirjan kuvituksia, joista tässä blogitekstissä muutamia poimintoja. Viime vuonna eri vuodenaikoina toteutetuilta kuvausreissuilta päätyi lopulta kirjaan asti yli 70 kuvaa.

Uuden teoksen voi ostaa esimerkiksi suoraan kirjailijalta.

Kirja on tavallaan jatkoa vuonna 2020 julkaistulle Kevytretkeilijän oppaalle, mutta nyt ei esitellä vain varusteiden kevyempää osastoa vaan käydään laajasti läpi eri vaihtoehtoja. Lisäksi mukana on kattava osio talvivaelluksen varusteista, joita Kevytretkeilijän oppaassa sivuttiin vain pintapuolisesti.

Sain kirjan käsiini kolmisen viikkoa sitten ja olen nyt ehtinyt lukea sen kannesta kanteen. Seuraavassa hieman ajatuksiani kirjan sisällöstä ja sopivuudesta erilaisille retkeilijöille.

Voiko kaikki varusteasia mahtua yhteen kirjaan?

Kun kuulin Vaellusvarusteet-kirjaideasta, ensimmäinen ajatukseni oli, että tällaiselle todella on tarvetta. Monet muut aiheet ovat kotimaisten kirjojen joukossa kattavasti edustettuja. Esimerkiksi Jouni Laaksosen Retkeilijän opas kertoo laajasti kaikista retkeilyn perusasioista. Lisäksi retkikohteista kuten kansallispuistoista ja erämaista on kirjoitettu laadukkaita oppaita. Mutta uskomatonta kyllä, kotimaisten retkeilykirjojen joukossa ei ole kattavaa modernin ajan opasta varusteisiin, vaikka juuri niistä esimerkiksi useimmilla retkeilyfoorumeilla eniten keskustellaan.

Seuraava ajatukseni oli kuitenkin hieman skeptinen: voisiko varustekirjan todella kirjoittaa niin, että siitä ei tule vain pintaraapaisu vähän kaikesta? Vasta osallistuttuani hieman kirjan luonnosversion kommentointiin aloin uskoa, että Ossi voi todella onnistua haastavassa yrityksessä kertoa yksityiskohtaisesti kaikista vaellusvarusteista.

Valmista kirjaa selatessani vakuutuin, että lähes mahdottomalta vaikuttanut urakka on kuin onkin onnistunut. Yksiin kansiin on saatu mahdutettua niin järisyttävä määrä tietoa, että lukiessa hengästyttää.

Valinta, käyttö ja huolto

Kirja ei ole mikään retkeilykaupan varustekatalogi, vaan sisältää punnittua asiantuntijatietoa siitä, mitä seikkoja eri varusteiden hankinnassa kannattaa huomioida. Harva perusretkeilijä miettii esimerkiksi vaatteiden yksityiskohtia kovin tarkasti, mutta kirjan luettuaan niihin taatusti kiinnittää enemmän huomiota.

Kevytretkeilyn hengessä paino on monesti tärkeä valintakriteeri, mutta ei ainoa, ja materiaalien ominaisuuksia kuvataan insinöörimäisellä tarkkuudella. Esimerkiksi rinkkamateriaaleja vertaillaan sellaisella detaljitasolla, että heikompaa alkaa lyhennekimaran keskellä huimata. Olisiko seuraavaan reppuusi parempi valinta UHMWE Ripstop vai VX21?

Eri varustekategorioista annetaan lisäksi täsmävinkkejä valinnoista, joita on koeteltu pohjoismaisissa olosuhteissa. Epäilemättä osa vinkeistä vanhenee vuosien kuluessa, mutta niiden sisällyttäminen kirjaan on perusteltua, sillä lähivuosina niistä on paljon iloa.

Ekologista kestävyyttä ajatellen on hyvä, että ostetaan vähän mutta laadukkaita varusteita ja huolletaan niitä hyvin. Itsekin olen vaellusharrastuksen alkuaikoina 10-15 vuotta sitten ostellut paljon tavaraa, joka on osoittautunut joko turhaksi tai kelvottomaksi. Olisipa silloin ollut käytettävissä kirja, jonka avulla vikaostokset olisi voinut välttää. Vaellusvarusteet-kirjassa sanotaan suoraan, mitä varusteita ei yleensä kannata ostaa. Nykyisin olen jo osannut valita pääosin toimivia varusteita, joten en aio kirjan luettuani hankkia isoa kasaa uutta tavaraa. Silloin kun jokin yksittäinen hankinta on edessä, avaan kuitenkin taatusti kirjan ja tarkistan, mitä siellä on asiasta sanottu.

Kirjassa on kerrottu monista varusteista vinkkejä niiden oikeanlaiseen käyttöön, joten näiltä osin kirja sivuaa erätaitoja, kuten suunnistusta ja tulentekoa. Lisäksi huolto-ohjeita on saatu mahtumaan yllättävänkin runsaasti. Näistä on paljon hyötyä, niin ei tarvitse aina etsiä Googlen syövereistä, miten nousukarvoja pitikään voidella tai mikä on sahan sopivin harituskulma havupuulle.

Kaikki tarvitsevat kirjan

Kirjasta on kaikkein eniten hyötyä aloittelevalle retkeilijälle, jolla on vielä suurin osa isoista varustehankinnoista tekemättä. Kirja onkin hyvä sijoitus, sillä sen hankkimalla voi säästää lopulta satoja euroja, kun ei ensi töikseen osta rinkallista vääränlaista rojua. Vaikka monet kirjassa suositellut varusteet ovat ehkä hintahaitarin kalliimmasta päästä, jo esipuheessa muistutetaan, että sulan maan retkillä pärjää varsin vähillä hankinnoilla.

Aloittelijaa saattaa hämmentää, että suositeltujen varusteiden joukossa vilisee usein merkkejä, joiden saatavuus Suomesta on heikko. Joku voisi ajatella, että tässä on piilotettua kuittailua kotimaisille retkeilykaupoille. Uskoisin kuitenkin, että vinkit on ihan vilpittömästi annettu sen perusteella, mitkä varusteet on käytännössä todettu toimiviksi. Ei ole silti huono asia, jos kirja luo kotimaisille kaupoille painetta laajentaa valikoimaansa erämaaoloihin parhaiten sopivilla tuotteilla.

Suomesta löytyy korkeintaan muutamia ihmisiä, joiden varustetietämys on niin kattavaa, ettei kirja tarjoaisi mitään uutta kerrottavaa. Vaikka vaellusvarusteiden detaljit olisivat hallussa, viimeistään reppulauttailu-, riippumattoilu- tai vuorihiihtovarusteissa alkaa tulla useimmilla osaamisen rajat vastaan. Toisaalta myös huoltovinkit ovat kokeneillekin arvokkaita, sillä monet huolto- tai korjaustoimet osuvat kohdalle niin harvoin, ettei niiden yksityiskohtia pysty pitämään mielessä.

Vaellusvarusteet-kirja on siis uusi retkeilyn perusteos, joka kannattaa jokaisen retkeilijän kokemustasosta riippumatta hankkia kirjahyllyynsä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *