Toukokuiselle pyöräretkelle varustautuminen ei vaadi ihmeitä. Olosuhteet luonnossa ovat helpoimmillaan: ei ole liian kylmä eikä kuuma, ei hyttysiä, ei todennäköisesti kovia myrskyjä. Varusteiden puute on siis huono, ellei jopa umpisurkea tekosyy jäädä kotiin nyhjäämään.
Tässä lista vapun tienoon Tanskan pyöräretken varusteista ja muutama huomio niiden toimivuudesta.
Patikkaretkeilijän siirtyminen pyörän selkään ei vaadi montaa varustehankintaa. Kun vielä retkeilyn lisäksi työmatkapyöräilen, omistin valmiiksi oikeastaan kaikki tarvittavat varusteet pyörälaukkuja myöten. Ennen lähtöä hankin vielä yhden 22 litran kuivasäkin, jotta tarakalle saisi ladottua enemmän tavaraa vesitiiviisti.
Reissun varusteista mielenkiintoisin oli ehkäpä itse pyörä. ”Oikea” pyöräni sijaitsee helsinkiläisessä pyöräkellarissa, joten tälle reissulle lähdin matkaan vaihto-opintoja varten hankkimallani kaunokaisella. Käytettynä ostamani kolmivaihteinen Crescent painaa tonnin eikä muutenkaan ole millään muotoa suunniteltu retkipyöräksi. Esimerkiksi satula on leveää pehmomallia, joka hiertää sisäreisiä jo kaupunkiajossa. Suomesta saapuneet ystäväni vuokrasivat pyörät Tanskasta, eivätkä nekään ihan huippuvehkeitä olleet. Pääsimme siis matkaan yhtäläisen surkeilla pyörillä.
Seuraavassa retken varustelista, lopussa pari sanaa varustuksen toimivuudesta. Ajattelin ensin julkaista listan ilman tuotemerkkejä, koska en koe niillä olevan hirveästi merkitystä retkeilykokemuksen kannalta. Mutta niitä te tulette täältä kuitenkin etsimään, senkin varustefriikit! 😉 Moni retkikavereistani pärjäsi aivan yhtä hyvin paljon, paljon kotikutoisemmalla varustuksella.
Kuten edellisessä kirjoituksessa totesin, retki jäi omalta osaltani puolitiehen – tai pikemminkin alkoi puolitiestä. Niinpä karsin alkuperäisestä viisipäiväiselle retkelle tarkoitetusta listasta osan varusteista. Esimerkiksi sadevaatteet jäivät kotiin sääennusteen luvatessa pelkkää aurinkoa. Temppu oli tosin vähällä kostautua, kuten melkein aina käy… 🙂 Karsitut varusteet ovat listassa suluissa.
Takit ja paidat
- (Kuoritakki, Marmot Minimalist)
- Pyöräilytakki, tuulenpitävä, Haglöfs
- Ohut untuvatakki, Salomon (toimii myös tyynynä)
- Ohut fleecepaita, Haglöfs
- Aluspaita, pitkähihainen, tekninen
- (Aluspaita, pitkähihainen, merinovillaa, Quenchua)
- T-paita, tekninen x 2
Housut
- Retkihousut, The North Face
- (Kuorihousut, Marmot Minimalist)
- Pitkät alushousut, tekniset
- Lyhyet alushousut, tekniset x 2 (yhdet karsittu)
Kengät ja sukat
- Gore-Tex-lenkkarit, Salomon Tucana
- (Säärystimet, Trekmates mountainXT)
- Sukat, merinovillaa x 2 (yhdet karsittu)
Muut vaatteet
- Lierihattu, Jack Wolfskin
- Putkikauluri, Mil-Tec
- Kuorihanskat, Ice Peak (eivät pidä kunnolla vettä)
- Villasormikkaat x 2 (alushanskoiksi edellisille)
- Vyö
Kuljetusvälineet
- Pyörälaukut, Ortlieb Back Roller City (yht. 40 litraa)
- Kuivasäkki 22 litraa, Ortlieb (tarakalle)
- Kuivasäkki 13 litraa, Sea To Summit (makuupussille, irtohihnoilla ohjaustankoon)
- Kamerareppu, Lowepro Mini Trekker
- Mustekaloja ja irtohihnoja
Leiriytymisvälineet
- Teltta, Tarptent Double Rainbow (2 hengen telttaryhmä)
- Makuupussi, Marmot Never Winter (Tcomf +2, Tlim 0)
- Makuualusta, Thermarest Prolite Plus Wms
Ruokailuvälineet
- Keitin, Trangia 25 (kolmen hengen ruokaryhmä, ei omassa kuormassani)
- Marinolia 1 l (ei omassa kuormassani)
- Retkilautanen, Asalkitt
- Spork
- Juomapullo, 0,5 litran limupullo
- Vedenkuljetuspullo, 1,5 litran limupullo
Suunnistusvälineet
- Karttalaukku, Ortlieb
- Pyöräilykartta 1:100 000
- Pyöräreittiopas
- Telttapaikkaopas, Overnatning i det fri
- GPS-vastaanotin, Garmin eTrex 20 (kiinni ohjaustangossa)
Pyörätarvikkeet
- Kypärä
- Rengasraudat
- Varasisäkumi
- Paikkarasia
- Yleistyökalu
- Kiintoavain, 15 mm
- Ruuvimeisseli, talttapää
- Jeesusteippi
- Ajovalot eteen ja taakse
Sekalaiset tarvikkeet
- Aurinkovoide
- Aurinkolasit
- (Ajolasit, kirkkaat)
- Muistiinpanovälineet
- Otsalamppu, Petzl Tikka Plus 2
- Vara-akkuja (AA)
Hygienia ja terveys
- EA-pakkaus
- Lääkkeitä
- WC-paperia
- Nenäliinoja
- Hammasharja, matka
- Hammastahna, minituubi
Kameravarusteet ja optiikka
- Canon EOS 6D
- Canon 17-40mm f/4L
- Canon 70-200mm f/4L IS
- Vara-akku, Hähnel
- Muistikortteja 4 x 16 GB, 1 x 32 GB
- Matkajalusta, Sirui T-025X
- Harmaasuodin, Hoya ND8
- Kiikari, Olympus 8×25 WP II
Kommentti
Vaatteista ei oikeastaan ole muuta sanottavaa kuin että näin helpolla retkellä arkisempikin pukeutuminen olisi rittänyt. Kevyet Gore-Tex-maastojuoksulenkkarit olivat näppärä valinta ajokengiksi. Pitoa polkimilla riitti ja pohja tuntui myös sopivan jäykältä pyöräilyyn. Kengillä jalkautui tarvittaessa hieman kosteampaankin maastoon sukkia kastelematta.
Pyörän lastauksen toimivuutta on vaikea arvioida ilman vertailukohtaa. Ohjaustankoon köytetty makuupussi ei vaikuttanut ohjaukseen oikeastaan mitenkään, mutta vähensi aavistuksen pyörän takapainoisuutta. Tosin tarakallekin tuleva paino jäi aika pieneksi näin lyhyellä reissulla, olihan rojua mukana melko vähän eikä ruokaa ja vettä tarvinnut kuljettaa kuin kuluvan päivän tarpeisiin. Ortliebin takalaukut toimivat pyöräretkellä yhtä erinomaisesti kuin päivittäisessä kaupunkiajossa.
Selässä kantamani kevyenpuoleinen kamerareppu ei haitannut ajamista, mutta toki hiosti hieman selkää. Kameran kuljettaminen repussa tuntui ainoalta järkevältä ratkaisulta, koska sen piti olla helposti saatavilla ja turvassa pyörän tärinältä.
Suunnilleen samalla varustuksella uskaltaisi lähteä pidemmällekin pyöräretkelle. Lähinnä vaihtovaatteita voisi olla tarpeen ottaa hieman enemmän. Kukaties pyöräretket saavat jatkoa koti-Suomessa, jos muilta reissulta aikaa jää…
Pyöräretken voi todellakin tehdä oikeastaan ihan millä pyörällä vain. Itse olen retkeillyt nykyisen 7-vaihteisen citypyöräni lisäksi 6-vaihteisella ”oikealla” retkipyörällä, vaihteettomalla miesten pyörällä ja 22-tuumaisella Jopolla 🙂 Viimeksimainitulla ajoin mm. Oulusta Kuopioon kolmessa päivässä. Pisin Jopolla ajamani päivämatka oli 170 km. Kunhan satula on hyvä ja pyörä säädetty niin, että ajoasento on siedettävä, niin ajaahan sillä. Takapainoiseksi nuo tavalliset pyörät tuppaavat herkästi tulemaan, kun edessä ei ole paikkaa isommille laukuille. Nykyiseen pyörääni olen ajatellut laittaa eteen kiinteästi ison tavarakorin, jossa voi pitää kameralaukkua, juomapulloa, karttaa ja muita usein tarvittavia varusteita.
Jopolla pyöräretkeilystä saa jo aika paljon tyyli- ja uskottavuuspisteitä! 😀 Etukori kuulostaa fiksulta idealta etenkin, jos etulaukuille ei ole paikkoja. Korille on varmaan käyttöä kaupunkiajossakin.
Mikä ettei lähes millaisella varustuksella tai fillarilla voi lähteä matkaan, mutta mielestäni ehdottoman hyvä ja lähes välttämätön varuste on riittävän iso (sanotaan väh. 7,5 litraa) tankolaukku. Siinä on käden ulottuvilla päivän eväät ja muut tärkeät tilpehöörit ja voi pikalukollisena ottaa mukaan kun poistuu pyörän luota nähtävyyksiä ihailemaan.
Hommaa mielellään vesitiivis ja värikäs sellainen, niin pyöräilijän havaittavuuskin tulee siinä samalla.
Joo, tankolaukku olisi joskus arkiajossakin ihan hyödyllinen, esim. pyörälenkeille olen miettinyt sellaista, jotta saisi pikkukameran käden ulottuville. En ole vielä raaskinut hankkia, suosituksia otetaan vastaan! 🙂