Kun muutin vuonna 2017 Järvenpäähän, yksi asuinpaikan valintaperusteista oli Tuusulanjärvi, jonka ympärillä sijaitsee useita huippuhienoja luonto- ja kulttuurikohteita. Lisäksi järven ympäri pääsee pyöräilemään mukavaa ja turvallista reittiä pitkin. Noin 20 kilometrin lenkki on juuri sopivan mittainen ja matkan varrella riittää hienoja taukopaikkoja. Olen pyöräillyt järven ympäri lukuisia kertoja kaikkina vuodenaikoina ja välillä reittejä hieman vaihdellen. Tässä muutamia vinkkejä pyöräretkelle.
Kartalla on esitetty oletuksena pidempi reitti, joka sisältää Vanhankylänniemen ja Ainolan kautta kulkevat osuudet. Karttatasot-valikosta saa näkyviin myös lyhyemmän vaihtoehdon. Lyhyempi reitti kulkee koko matkan asfalttilla, joten se soveltuu myös maantiepyörällä ajettavaksi. Pidempi reitti kulkee Ainolan lähistöllä osan matkasta hiekkateitä, joilla hieman maantierengasta leveämpi rengas on eduksi.
Pyöräreitillä ei ole varsinaisia opasteita, joten muutamassa kohdassa voi ajaa harhaan. Kännykän karttaohjelmaan syötetty reitti auttaa navigoinnissa. Voit ladata reitit itsellesi esim. GPX-muodossa täältä:
Järvenpään, Keravan ja Tuusulan asukkaiden on helppo lähteä matkaan kotiovelta, mutta pyörän voi toki kuljettaa paikalle myös kauempaa. Junalla saavuttaessa hyvä lähtöpaikka on esimerkiksi Ainolan asema, josta pääsee nopeasti reitin varrelle ilman kaupungissa sompailua. Auton taas saa pysäköityä maksutta lähes kaikkien tässä kirjoituksessa mainittujen kohteiden parkkipaikoille.
Järven voi kiertää kumpaan suuntaan tahansa, mutta itse olen suosinut myötäpäivään kiertoa. Suomessa lounaiset ilmavirtaukset ovat yleisiä, ja lounaistuulella pääsee ajamaan myötätuuleen järven länsipuolen aukeat osuudet. Kovalla pohjoistuulella kannattaisi ajaa vastapäivään. Kohteet on seuraavassa esitelty myötäpäivään kierron mukaisessa järjestyksessä Järvenpäästä aloittaen.
Rantapuisto ja Ainola
Ensimmäisen kerran aivan järven tuntumaan pääsee heti Järvenpään ydinkeskustassa. Pyöräreitti kulkee vastikään kunnostetun Rantapuiston halki, josta aukeaa upea järvinäkymä. Matka jatkuu vähän matkaa Sibeliuksenväylän vartta. Ison liikenneympyrän kohdalla voi jatkaa pyörätietä suoraan eteenpäin, mutta itse koukkaan tässä kohdassa yleensä vasemmalle kohti Ainolaa, nykyisin museona toimivaa Sibeliuksen kotia.
Ainolan vierestä reitti jatkuu idyllisissä kulttuuri- ja metsämaisemissa etelään Teriojan asuinalueen ja Lippumäen vierestä, kunnes Ristinummentiellä käännytään oikealle. Tällä reitinvalinnalla ajetaan hetki ajorataa pitkin, mutta Ristinummentiellä autoilijat ovat tottuneet kävelijöihin ja pyöräilijöihin, joten pyöräily on varsin turvallista.
Ristinummentien päässä on alikulku, josta pääsee alittamaan Järvenpääntien. Heti alikulun jälkeen tarjolla on mainio taukopaikka järven rannassa. Lemmenkallioksi kutsutulta pieneltä niemekkeeltä aukeaa kaunis järvimaisema. Lemmenkallio on erityisen suosittu paikka auringonlaskun ihailuun.
Tuusulan rantatie
Lemmenkalliolta 300 m etelään on jälleen valinnan paikka. Matkaa voi jatkaa Järvenpääntien varressa kulkevaa pyörätietä, mutta suosittelen koukkaamaan Tuusulan Rantatien ajoradalle. Pieni, historiallinen asfalttitie mutkittelee järven rantamaisemissa. Tie on melko turvallinen pyöräillä, mutta etenkin kesäiltoina voi liikennettä olla yllättävän paljon. Erityisesti lasten kanssa pyöräiltäessä varovaisuus on siis paikallaan.
Tien varrella voi järvinäköalan lisäksi pysähtyä esimerkiksi Lottamuseoon, Aleksis Kiven kuolinmökille, Erkkolaan ja Halosenniemeen. Näistä Halosenniemi on erityisen hyvä kohde taukoiluun, sillä kallioisesta niemestä aukeaa järvinäköala moneen suuntaan. Niemelle pääsee myös museona toimivan Pekka Halosen hirsisen ateljeekodin ollessa suljettuna. Kesäaikaan kannattaa tutustua myös museoalueen monipuoliseen puutarhaan.
Toinen käymisen arvoinen paikka on Aleksis Kiven mökin vieressä sijaitseva Fjällbon puisto. Fjällbo tarjoaa järvimaisemien lisäksi nuotipaikan, uimalaiturin, lasten leikkipuiston sekä valtavien mäntyjen lomassa mutkittelevia metsäpolkuja.
Tuusulan kirkkoranta ja järven eteläosa
Rantatien jälkeen pyöräreitti käväisee Järvenpääntien varressa, mutta lyhyen matkan päästä käännytään golfkentän jälkeen oikealle Kirkkotielle. Jos haluaa pysytellä pyörätiellä, voi Kirkkotielle kääntyä vasta seuraavasta risteyksestä, josta alkaa pyörätie. Itse käännyn Kirkkotielle mieluummin heti golfkentän kohdalta, sillä vilkkaasti liikennöidyn Järvenpääntien varressa on paljon enemmän liikenteen melua ja pölyä.
Kirkkotie koukkaa Tuusulan vanhan puukirkon kohdalla lähelle järveä. Kirkkorannasta aukeaa järvinäkymä, jota hallitsee vastarannalla kohoava jylhä Sarvikallio. Kirkon ympärillä sijaitseva hautausmaa on erityisen tunnelmallinen hämärtyvänä pyhäinpäivän tai joulun ajan iltoina.
Kirkolta tie jatkuu järven eteläkärkeen, josta Tuusulanjoki alkaa. Itäpuolella rantaa on muutama venepaikka ja pieni puistontapainen, johon olen monesti pysähtynyt tauolle puolimatkassa järven kiertoa.
Joen ylittävän sillan jälkeen oikealle lähtee 100 metrin pituinen pitkospuureitti matalalle Koskenmäen lintutornille. Viereisen tien melu hieman häiritsee lintuelämystä, mutta varhaisina alkukesän viikonloppuaamuina lintukonserttia on ilo kuunnella pyörälenkin ohessa.
Kohti Sarvikalliota
Järven eteläpäästä noustaan jyrkkää ylämäkeä ja käännytään pienen kioskin kohdalta oikealle Paijalantielle. Asuinalueen läpi kulkevan tylsähkön reittiosuuden jälkeen päästään laskemaan nautinnollinen alamäki peltoaukeille, joiden itäpuolella kohoaa Sarvikallio. Alue kuuluu Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen Uuvin omistukseen ja osa siitä on rauhoitettu luonnonsuojelualueena.
Sarvikallion maastoissa riittää kuljettavaa pidemmällekin retkelle, joten se ei ole parhaimmillaan pikapyrähdykselle pyörälenkin ohessa. Paijalantieltä matkaa Sarvikallion laelle kertyy pieniä hiekkateitä kilometrin verran. Toisin kuin autolla, pyörällä voi ajaa perille asti. Tie tosin käväisee syvässä notkossa, josta voi olla vaikea päästä taluttamatta mäkeä ylös. Kiipesipä huipulle pyörällä tai kävellen, näköala palkitsee ponnistelun.
Sarvikallion metsissä mutkittelevilla uusilla sorastetuilla luontopoluilla pyöräily on ainakin tätä kirjoitettaessa sallittua. Itse en sitä kuitenkaan suosittele, sillä polut ovat hyvin kapeita ja niillä liikkuu valtavasti ihmisiä.
Rantamo-Seittelin kosteikko
Sarvikallion jälkeen Paijalantien vartta kulkeva pyöräreitti nousee pienelle mäelle ja laskeutuu sitten taas tasaisille peltoaukeille. Myötätuuleen tämä osuus on nautinnollinen ajettava.
Peltojen keskellä sijaitese Rantamo-Seittelin kosteikkoalue, joka on Tuusulanjärven ympäristön parhaita lintupaikkoja. Alueella liikkuessa tulee noudattaa ohjeita, ettei turhaan häiritse lintuja. Lintuja voi tarkkailla paikalle rakennetulta muutonseurantakukkulalta tai Rantamon altaan viereiseltä tieltä. Päivitys 13.4.2021: Uusien ohjeiden mukaan Rantamon altaan ympärillä liikkumista on rajoitettu lintujen pesimäaikana. Asiasta on opasteet maastossa.
Rantamon risteyksen jälkeen Paijalantien vartta kulkeva pyörätie ylittää Haukkalanojan siltaa pitkin. Sillan kohdalla on postilaatikko, johon järvenkiertäjä voi kirjoittaa nimensä. Vuoden lopuksi kaikkien nimensä kirjoittaneiden kesken arvotaan palkintoja.
Vanhankylänniemi
Rantamon kohdalta pyöräreitti jatkuu vielä kolmisen kilometriä Tuusulan peltomaisemissa, kunnes saavutaan Järvenpään rajalle. Pian tien oikealla puolella kohoaa näyttävä pohjalaistalo, jossa toimii luomuoruokaan erikoistunut ravintola Härmän Rati. Ravintola on kärsinyt pahoin koronapandemiasta. Toivoisin suuresti, että se pystyisi jatkamaan toimintaansa, joten siksi mainitsen sen tässä erikseen lounaspaikkavinkkinä pyöräretkelle. Kaupungin ravintolatarjonnasta se on ollut ehdoton suosikkini.
Pian Ratin jälkeen on edessä jyrkkä Holjamäen nousu. Jos haluaa kiertää jyrkän ylämäen tai muuten vain pysytellä lähempänä rantaa, juuri ennen mäkeä voi kääntyä oikealle Vanhankylänniemeen. Järvenpään merkittävimpiin kuuluva virkistysalue tarjoaa järvinäkymien lisäksi viihtyisää puistomaista miljöötä. Rantakahvilan ollessa auki sieltä voi myös ostaa eväitä pyöräretken tauolle.
Vanhankylänniemestä kulkee nykyään lähellä rantaa pyörätie Kaakkolan omakotialueelle. Tien varressa on ainakin parina edellisenä kesänä laiduntanut lampaita pitämässä rantaniittyjä avoimina. Siinä on jo hyvä syy pienelle kiertotielle!
Joukonpolun pitkospuut ja lintutorni
Kaakkolan asuinalueen jälkeen ydinkeskusta alkaa jo häämöttää. Vielä on kuitenkin yksi luontokohde, johon voi pysähtyä jaloittelemaan pyöräilyn ohessa. Joukonpoluksi kutsuttu pitkospuureitti on hiljattain kunnostettu. Sitä pitkin pääsee lintutornille, josta voi ihailla siivekkäiden lisäksi järvelle avautuvaa maisemaa sekä Järvenpään urbaania keskustaa.
Yhteenveto
Tuusulanjärven ympäriajo kannattaa kaikkina vuodenaikoina, mutta erityisesti näin keväällä, kun luonto on kauneimmillaan ja säät sopivan lämpimiä. Aurinkoisina viikonloppuina pyöräilijöitä riittää kuin pipoa, mutta sekaan mahtuu kyllä. Ei muuta kuin renkaisiin ilmaa ja järviluonnosta nauttimaan!